Arnavutluk Yöresel Yemekleri

Arnavutluk Yöresel Yemekleri

23.03.2023

 

ARNAVUT CİĞERİ: Geleneksel olarak soğan ve maydanoz ile servis edilen, acı biber ve baharatlanmış yağda kızartılmış kuzu veya dana karaciğer küplerinden yapılmış bir yemektir.

ELBASAN TAVA: Elbasan tava, haşlanmış kuzu etinin yoğurtlu bir sosla fırınlanmasıyla yapılan, geleneksel bir Arnavut yemeğidir. Adını Arnavutluk'a bağlı Elbasan şehrinden alır. Türk mutfağında da yapılır.

SAMSA: Samsa ya da Arnavutça adıyla mantija me kos; şekil olarak mantıya benzeyen, üzerine yoğurtlu sos dökülerek yenen bir börektir. Genelde içi boş olan hamurlar küçük parçalar şeklinde kesilerek tepsilere dizilip fırınlanır ve kızarana kadar pişirilir.

KAYMAÇİNA: Süt, yumurta ve şekerin bir kap içerisinde iyice çırpılıp fırında pişirilmesiyle yapılan hafif ve basit bir Arnavut tatlısıdır.

KADAİF: Baklava gibi şerbetle yapılan, orijinali kadayıf olan Osmanlı mutfağına ait bir tatlının Balkan ülkelerinde yapılan bir versiyonudur. Ceviz veya fıstıkla servis edilir.

TRİLEÇE: Genellikle Arnavutluk mutfağına atfedilir. "Trileçe" kelimesi, Arnavutça kökenlidir ve bu tatlı Balkan ülkelerinde, özellikle Arnavutluk, Kosova ve Makedonya gibi bölgelerde yaygın olarak tüketilir. Ancak, bu tatlı zamanla diğer Balkan ülkelerinde de popüler hale gelmiştir.

Trileçe, genellikle üç katlı bir yapıya sahip olduğu için bu ismi almıştır. Kek, krema ve sütlü/şerbetli katlarının birleşimiyle oluşan bu tatlı, Balkan mutfağındaki önemli bir lezzettir.

 

Balkanlar Tanıtım Filmi