Bosna Hersek Yöresel Yemekleri

Bosna Hersek Yöresel Yemekleri

24.03.2023

 

BOSANSKİ LONAC: Saraybosna’nın ulusal yemeği olan Bosanski lonac sebzelerle etlerin saatlerce piştiği lezzetli bir güveçtir. Ağzına kadar doldurulan toprak tencerede; büyük et parçaları, patates, domates ve biber gibi malzemeler uzun süre haşlanmaktadır. Ağır ağır pişerken doyurucu bir besine dönüşür.

BOŞNAK BÖREĞİ: Boşnak böreği, Osmanlılar tarafından getirilen börek kültürüne Saraybosnalıların kattığı yorumdur. Kıyma, peynir, patates ve ıspanak dolgulu olabilen Boşnak böreği, hemen hemen her fırında kiloyla ya da porsiyonla satılan bir lezzettir,

BEGOVA ÇORBASI: Saraybosna’nın yöresel bir lezzetidir. Tavuk, patates ve kereviz gibi sebzelerin yavaş yavaş pişirilmesi ile hazırlanmaktadır. Begova, oldukça koyu kıvamlı bir çorbadır. Ekşi krema ve sos ilave edilerek tüketilen bu çorba, yerli halk tarafından bayramlarda ve özel günlerde hazırlanmaktadır.

SMOKVARA: Güzel bir Boşnak tatlısıdır. İncir pekmezi kıvamında, koyu kahve renkli olan bu hamura düz bir şekil verilmektedir. Sonrasında hamur pekmez, şeker ve su kullanılarak hazırlanan şerbet ile pişirilmektedir. Adını incirden alan smokvara, oldukça tatlı olması nedeniyle Bosna kahvesi ile tüketilmektedir.

 

Balkanlar Tanıtım Filmi