Makedonya Yöresel Yemekleri

Makedonya Yöresel Yemekleri

24.03.2023

 

TAVCÊ GRAVCÊ: Bu tavada kızarmış fasulye geleneksel toprak çömleklerinde pişirilen kıvamlı ve yoğun bir fasulye güvecidir. Taze Makedonya kırmızı biberi de olmak üzere, tadını zenginleştiren çeşitli baharatlar ve sebzeler eklenir. Bildiğiniz kuru fasulye değildir.“Güveçte pişmiş kuru fasulye” gibi sığ bir tanımla harcanamayacak bir şeydir. Kuzey Makedonya mutfağının önemli bir parçasıdır. Geleneksel bir yemektir ve yöresel kültürün bir simgesidir. Özel günlerde ve kutlamalarda sıkça hazırlanır.

 

 

KEBAPÇİNJA: Baharatlı kıyma köfteleri, genellikle somun ekmeği veya lepinja (pide) ile servis edilir. Genellikle dana ve domuz kıymasının karışımıyla hazırlanır, ancak bazı tariflerde sadece dana veya sadece domuz kıyması da kullanılabilir.

 

 

ŞAR KÖFTESİ: Izgara çeşitlerinin en güzelidir Şarska Pleskavica. Büyükçe yuvarlak ve düz köftenin içinde kaşkavaldan (kaşar peynirinden) oluşur. Köfteyi ortadan bıçakla kestiğinizde hafiften eriyen kaşar peynirinin etle olan birleşimin tadına varacaksınız. Şarska oldukça doyurucu bir köfte çeşididir. Balkan mutfağının önemli bir parçasıdır. Kuzey Makedonya kültüründe önemli bir yere sahiptir ve genellikle özel günlerde hazırlanır.

 

 

AJVAR: Makedonya’da deneyebileceğiniz mezelerin başında Ajvar geliyor. Közlenmiş biber ve patlıcandan yapılan bu meze, ülkede kahvaltılık olarak tüketiliyormuş. Daha baharatlı olan türü ise Pindzur olarak biliniyor. Ayrıca, kavanozlarda satılan mezeyi, satın alıp yanınızda getirebilirsiniz.

 

 

TULUMBA: Şerbetli tatlı hamur işi, genellikle kızartılarak yapılır ve şeker şurubu ile tatlandırılır. Makedonya'da tulumba, geleneksel yöntemlerle hazırlanır ve yöresel tatlar korunur. Bölgesel farklılıklar gösterebilir. Bazı yerlerde üzerine veya içine ceviz, fıstık gibi kuruyemişler eklenir. Makedonya'da tulumba, genellikle çay veya kahve ile birlikte servis edilir. Türkiye'de bazı işletmeler, Makedonya'dan özel olarak getirdikleri böğürtlen suyunu tulumba tatlısıyla birlikte ikram etmektedir.

 

 

PALACHİNKİ: İnce krep benzeri hamur işi, genellikle çikolata, reçel veya meyve ile doldurulur. Günün her saati Sofya sokaklarındaki birçok dükkân da bu krepleri bulabilirsiniz. Sofya’da ne yenir? Ne içilir? sorusunun en pratik ve lezzetli tatlılarından biridir. Tuzlu olarakta; ıspanaklı, kıymalı ve mantarlı iç harçlar ile hazırlanmaktadır. Palaçinki, Fransız mutfağındaki krep'e benzerlik göstermektedir.

 

 

OHRİ ALABALIĞI: Ohri Gölü'ndeki endemik bir alabalık türü kullanılarak servis edilen Ohrid trout, şehir mutfağında oldukça önemli bir yere sahiptir. İçi temizlenen balıklar; ıspanak, yumurta sarısı ve ekşi krema ile doldurularak pişirilmektedir. Genellikle çorbayla servis edilir. Omega-3 yağ asitleri açısından zengindir.

 

 

BOMBİCİ: Minyatür bombacıklar” anlamına gelen bombici, hurma, badem, incir ve kakao tozu karışımından yapılmış trüflerdir. Bu minikler yoğun ve zengin çikolatalı ganaj ile kaplanıp hindistancevizi rendesinde yuvarlanırlar.

 

 

SELSKO MESO: Geleneksel olarak toprak kaplarda hazırlanan ve tipik malzemeleri arasında domuz eti, soğan, füme et, kıyma, krem peynir, mantar, biber ve şarap bulunan Selsko Meso, bir mantarlı ve etli güveç olarak tanımlanabilir. Selsko meso'nun farklı yörelerde farklı tarifleri ve pişirme yöntemleri bulunur. Bazı yörelerde mantar, patates veya havuç gibi sebzeler de eklenir.

 

 

Balkanlar Tanıtım Filmi