TAVCÊ GRAVCÊ: Bu Tavada kızarmış fasulye geleneksel toprak çömleklerinde pişirilen kıvamlı ve yoğun bir fasulye güvecidir. Taze Makedonya kırmızı biberi de olmak üzere, tadını zenginleştiren çeşitli baharatlar ve sebzeler eklenir. Bildiğiniz kuru fasulye değildir.“Güveçte pişmiş kuru fasulye” gibi sığ bir tanımla harcanamayacak bir şeydir.
KEBAPÇİNJA: Baharatlı kıyma köfteleri, genellikle somun ekmeği veya lepinja (pide) ile servis edilir.
ŞAR KÖFTESİ: Izgara çeşitlerinin en güzelidir Şarska Pleskavica. Büyükçe yuvarlak ve düz köftenin içinde kaşkavaldan (kaşar peynirinden) oluşur. Köfteyi ortadan bıçakla kestiğinizde hafiften eriyen kaşar peynirinin etle olan birleşimin tadına varacaksınız. Şarska oldukça doyurucu bir köfte çeşididir.
AJVAR: Makedonya’da deneyebileceğiniz mezelerin başında Ajvar geliyor. Közlenmiş biber ve patlıcandan yapılan bu meze, ülkede kahvaltılık olarak tüketiliyormuş. Daha baharatlı olan türü ise Pindzur olarak biliniyor. Ayrıca, kavanozlarda satılan mezeyi, satın alıp yanınızda getirebilirsiniz.
TULUMBA: Şerbetli tatlı hamur işi, genellikle kızartılarak yapılır ve şeker şurubu ile tatlandırılır.
PALACHİNKİ: İnce krep benzeri hamur işi, genellikle çikolata, reçel veya meyve ile doldurulur. Günün her saati Sofya sokaklarındaki birçok dükkân da bu krepleri bulabilirsiniz. Sofya’da ne yenir? Ne içilir? sorusunun en pratik ve lezzetli tatlılarından biridir.
OHRİ ALABALIĞI: Ohri Gölü'ndeki endemik bir alabalık türü kullanılarak servis edilen Ohrid trout, şehir mutfağında oldukça önemli bir yere sahiptir. İçi temizlenen balıklar; ıspanak, yumurta sarısı ve ekşi krema ile doldurularak pişirilmektedir. Genellikle çorbayla servis edilir.
BOMBİCİ: Minyatür bombacıklar” anlamına gelen bombici, hurma, badem, incir ve kakao tozu karışımından yapılmış trüflerdir. Bu minikler yoğun ve zengin çikolatalı ganaj ile kaplanıp hindistancevizi rendesinde yuvarlanırlar.
SELSKO MESO: Geleneksel olarak toprak kaplarda hazırlanan ve tipik malzemeleri arasında domuz eti, soğan, füme et, kıyma, krem peynir, mantar, biber ve şarap bulunan Selsko Meso, bir mantarlı ve etli güveç olarak tanımlanabilir.