SARMALE: Eflak & Boğdan’ın Osmanlı toprağı olduğu zamanlardan onlara miras kalan “sarmale” yani lahana sarma, Romanya’nın en populer yemeği. Farkı domuz etinden yapılıyor olması ve yanında mamaliga yenmesi.
MAMALİGA: Mamaliga, polentadan yapılan, pilav niyetine yenen bir yemek. Polentayı irmik kıvamında öğütülmüş mısır gibi düşünülebilir.
CIORBÂ DE BURTA: Osmanlı İmparatorluğun’ dan miras kalan Ciorba de burta, bir tür işkembe çorbasıdır. İşkembe iyice temizlenir, yıkanır ve kaynatılır. Sirke, ekşi krema ve ezilmiş sarımsak, tuz ve yağ kullanılır. Çorba için havuç, soğan, kereviz, maydanoz karabiber gibi çeşitli malzemeler kullanılmaktadır.
PAPANASİ: Ekşi krema ve vişne reçeli ile servis edilen mayasız peynirli hamur işidir. Dışı altın rengi içi yumuşak bir tatlıdır.
COZONAC: Romanya, Bulgaristan ve Sırbistan için geleneksel olan özel bir tatlı mayalı ekmektir. Yumurta, süt ve tereyağı bakımından zengindir. Genellikle Bulgaristan'da Paskalya'ya ve çoğunlukla Romanya ve Moldova'daki (Noel, Paskalya, Yılbaşı) için hazırlanır.