PLJESKAVİCA: Balkan bölgesinde, Sırbistan'da en çok tüketilen lezzetlerden pleskavitsa... Boşnak köftesi ya da pljeskavica adıyla tanınan bu yemeğin en büyük özelliği kocaman köftelere sahip olması. Bu köfteler hepsi bol yağlı kıymalardan, az baharat katılarak hazırlanıyor. Kimi bölgelerde içine kaşar peyniri konularak pişiriliyor. Şişkin lavaş ekmeğin içine konup, üzerine yoğurtlu bir sos eklenip, yanına salata ile de servis ediliyor.
SARMA: Türk yemeği olarak bilinen yaprak sarmasıdır. Harcı pirinç, domates, soğan, baharat çeşitleri ile lezzetlendirilir. Lahana veya üzüm yaprağı ile sarılmış pirinç ve et dolmasıdır. Sıcak servis edilmesi tercih edilen sarmanın yanında yoğurt da sunulur. Sarmanın ekşi olanının makbul olduğu düşünülür.
GİBANİCA: Hırvatistan, Slovenya ve K. Makedonya gibi ülkelerde yaygın bir yemek olmasına rağmen, gibanica esas olarak Sırbistan ile ilişkilidir. Yufka hamurunu (bazen mayalı hamurla değiştirilir) kremsi peynir ve yumurta kombinasyonuyla birleştiren geleneksel bir yemektir. Bu çok yönlü yemeğin en popüler versiyonu halk arasında buruşuk anlamına gelen gužvara olarak bilinir.
KROFNE: Şekerleme benzeri tatlı hamur işi, genellikle pudra şekeri ile süslenir. Balkan lokması olarak da adlandırılır.
SAMPİTA: Yöresel Saraybosna yemeklerinin en popüler olanlarındandır. Bir hamur işi çeşidi olan pita içerisine peynir, ıspanak, patates, bal kabağı gibi farklı malzemeler konulabilir. Yuvarlak ya da düz şekilde hazırlanır. Yanında ayran içilmesi tavsiye edilir. Yerel fast food olarak bilinen pita hemen her yerde uygun fiyata bulunabilir.
RATLUK: Jöle benzeri bir tatlı, genellikle fıstık veya ceviz ile kaplanır.