BULGARİSTAN GEZİLECEK YERLER
Aziz Nikolas Rus Kilisesi: Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da bulunan bir Rus Ortodoks kilisesidir. 1914 yılında inşa edilmiştir. Kilise, geleneksel Rus Ortodoks kilise mimarisinin özelliklerini taşımaktadır. Yeni Rus mimarisi tarzında inşa edilmiştir. Altın kaplı beş dış kubbesi ile dikkat çekmektedir. İç mekan, ikonalar ve dini resimlerle süslenmiştir.
Banyabaşı Camii: Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da 1566 yılında inşa edilmiştir. Günümüzde şehirdeki tek faal durumda olan camidir ve Avrupa'nın en eski camilerinden biridir. Mimar Sinan tarafından tasarlanmıştır. Evliya Çelebi'nin “Sofya’da en güzel minaresi olan cami” dediği söylenir. En dikkat çekici özelliği geniş kubbesi ve minare yüksekliğidir.
Aleksandr Nevski Katedrali: Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da bulunan Bulgar Ortodoks katedrali. Neo-Bizans mimarisinde inşa edilen katedral Tüm Bulgaristan Patriği'ne ev sahipliği yapmaktadır ve kentin simgelerinden olduğu kadar dünyanın en büyük Doğu Ortodoks katedrallerinden biridir. Aleksandır Nevski Katedrali 3170 metrekarelik bir alanı kaplar ve aynı anda yaklaşık 10.000 kişiyi içine alabilir. Belgrad'daki Aziz Sava Katedrali'nden sonra Balkanlar'daki ikinci büyük katedraldir. Altın kaplamalı kubbeleri, görkemli çan kulesi ve zengin iç dekorasyonuyla dikkat çekmektedir. Katedralin içi, İtalyan, Rus ve Bulgar sanatçılar tarafından yapılmış mozaikler, freskler ve ikonalarla süslenmiştir. Katedral, hem dini hem de kültürel öneme sahip bir yapıdır.
Boyana Kilisesi: 1979’da UNESCO Dünya Mirası Listesi 'ne girmiştir. Farklı dönemlerde inşa edilmiş üç ayrı yapıdan oluşan kilisenin en önemli özelliği, iç duvarlarındaki fresklerdir. Duvarlara işlenmiş 80 sahnede 240 insan figürü yer alır. Bu freskler, 14. ve 16. yüzyıllarda Sırbistan, Rusya ve Athos Dağı'ndaki manastırlarda yaygın kullanılmaya başlanan dini duvar resimlerinin kaynağı kabul edilir.
Cuma Camii Filibe: Bulgaristan'ın Filibe ilinde bulunur. Hüdavendigâr Camii olarak da bilinir. Sultan I. Murad (1369-1389) dönemi yapısıdır. Cami Filibe şehir merkezine Osmanlı İmparatorluğu'nun sembolü olacak şekilde 1363-1364 yılları arasında şehir meydanına inşa edilmiştir. Literetüre "Hüdavendigâr Camii" olarak geçmiştir. Cami, erken Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşımaktadır. Balkanlar'daki en eski ve en büyük camilerden biridir.
Pamporovo Kayak Merkezi: Bulgaristan'da popüler bir kayak merkezidir. Norveç ladin ormanları arasında yer alır ve çoğunlukla kış aylarında kayak ve snowboard için ziyaret edilir. Ayrıca yaz aylarında popüler bir turistik yerdir. Kayak ve snowboard, kızak, kar motosikleti, kar yürüyüşü, spa ve wellness yapılabilir. Kayak sezonu genellikle Aralık ayından Nisan ayına kadar sürer. Pamporovo'da gece kayağı da yapılabilmektedir.
Bansko Kayak Merkezi: Bulgaristan’da bulunan bir başka popüler kayak merkezidir. Pirin Dağları'nın eteklerinde, 925 metre rakımda yer alır. 75 km uzunluğunda, farklı zorluk seviyelerine sahip pistler bulunur.
Varna Altınkum: Bulgaristan’ın Varna şehrinde bulunmaktadır. Mekân, Varna şehir merkezinin 17 km kuzeyinde bulunan popüler ve çekici bir sahil beldesidir. Bölgedeki plajlar, oteller ve diğer eğlence merkezleri sayesinde popülerliğini artıran destinasyon, “Altın Kumlar” adı ile bilinmektedir. Adını, ince ve altın rengindeki kumlarından alır. Rivayete göre korsanlar altınlarını buraya gömmüş, ancak doğa altınları kuma çevirmiştir.
Azize Sofya (Ayasofya) Kilisesi: Bulgaristan başkenti Sofya'da bulunan tarihî dinî yapılardan biridir. Sofya'nın ismi şehirde bulunan bu kiliseden gelir. Kilise olarak kurulup sonradan camiye dönüştürülen bu yapı, şehrin en eski yapılarından biridir. Günümüzde müze olarak hizmet vermektedir.
Rusçuk Tuna Köprüsü: Tuna Nehri üzerinde bulunan, güneydeki Bulgaristan'ın Rusçuk şehrini, kuzeydeki Romanya'nın Giurgiu şehrine bağlayan, çelik makaslı köprü. Vidin ile Calafat arasındaki Yeni Avrupa Köprüsü ile birlikte, Bulgaristan ile Romanya arasındaki iki köprüden biridir. Köprü, Balkanlar tarihinde zaman geçtikçe daha büyük önem kazanmaktadır, çünkü 60 yıldır Bulgaristan, Yunanistan ve Türkiye'yi sadece Romanya ile değil, aynı zamanda da tüm Kuzey Avrupa ile bağlıyor.