İran

24.03.2023

İRAN GEZİLECEK YERLER


Milad Kulesi: İran'ın başkenti Tahran'da bulunan dünyanın en yüksek 4. gökdelenidir. 2000     yılında yapımına başlanan Milad Kulesi, 2007 yılında tamamlanmış ve 2008 yılında hizmete açılmıştır.


Şeyh Lütfullah Camii: İsfahan, İran'da bulunmaktadır. Safevi hanedanı sırasında Şah Abbas tarafından 1615 yılında inşa ettirilmiştir. 1618 yılında tamamlanan cami, Safevi mimarisinin en bilinen örneklerinden biridir.


Nasır el-Mülk Camii: İran'ın Şiraz şehrinde bulunur. İç mimarisinde pembe renkli fayansların kullanılması nedeniyle popüler kültürde Pembe Cami olarak da adlandırılmıştır. Kaçar Hanedanı döneminde Mirza Hasan Ali Nasırülmülk'ün emri ile 1876-1888 yılları arasında inşa edilmiştir.


Gülistan Sarayı: İran’ın başkenti Tahran’ın güneyinde, Erg Meydanı'nın yakınında eski Tahran surlarının sınırları içerisinde Kaçar Hanedanı dönemine ait bir saray. Sarayın inşasına Türk Safevi hanedanından olan I. Tahmasp zamanında başlanmış ve zamanında İran Türk hanedanı Kaçar Hanedanı’nın şahlarının ikametgâhı olarak kullanılmıştır. Pehlevi Hanedanı döneminde resmi törenler ve yabancı heyetlerin üyelerinin ikameti için kullanılan bu saray günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.


Sadabad Sarayı Tahran:  Tahran'ın en kuzey bölgesindeki yerleşim olan Şemiranat şehristanı'nda yer almaktadır. Kaçarlar ve Pehlevi Hanedanı tarafından 3000 dönümlük arazide yapılan bu kompleksin 1800 dönümünü doğal orman, pınarlar, yer altı su şebekeleri ve bahçeler oluşturmaktadır.


Mescid-i Şah: Nakş-ı Cihan Meydanı'nın güney tarafında duran İran'ın, İsfahan bir camidir. Şah Abbas tarafından 1611 yılında inşaatına başlanması için emir verdi. Cami Şah Abbas'ın saltanatının 20. yılında başlamış ve 18 yıl sonra bitmiştir.


Nakş-ı Cihan Meydanı: İmam Meydanı olarak da anılır. İsfahan'ın merkezinde bulunan, İran'ın ve Güneybatı Asya'nın en geniş meydanı. UNESCO'nun Dünya Mirası listesindeki meydanın etrafı Safavi Hanedanıdan kalma Âli Kapı, Şeyh Lütfullah Camii, Şah Camii gibi tarihi yapılar ile çevrilidir.


Çehel Sütun Sarayı: İran'ın İsfahan kentinde bulunan bir saraydır. Safevi şahı I. Abbas tarafından, içine Çehel Sütun'u da alan geniş bir saray ve botanik bahçeler kompleksinin bir parçası olarak inşa ettirilmiştir.


Tuğrul Bey Türbesi: Tahran'ın güneyindeki Rey şehrinde bulunan, 12. yüzyılda Büyük Selçuklu İmparatorluğu döneminde yapılmış bir anıt mezardır.1063 tarihinde vefat eden Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk sultanı Tuğrul Bey'in mezarı buradadır.


Şah Çerağ:  İran'ın Şiraz şehrinde Şiilerin 8. imamı Ali er-Rızâ'nın kardeşleri Seyyid Emir Ahmed ile Mir Muhammed'in mezarlarının bulunduğu tarihi cami ve türbe. Seyyid Emir Ahmed'e verilen lakap olan Şah Çerağ "ışıklar şahı" anlamına gelmektedir.İlk olarak 12. yüzyılda inşa edilmeye başlanmıştır. Şah İsmail ve Kaçarlar döneminde cami onarılmıştır.


Tabiat Köprüsü:  İran'ın Tahran kentindeki en büyük yaya üst geçididir . 270 metrelik (890 ft) köprü, kuzey Tahran'daki ana otoyollardan biri olan Modarres Otoyolu'nu aşarak iki kamu parkını - Taleghani Parkı ve Abo-Atash Parkı - birbirine bağlar.


Vank Katedrali:  İran'ın İsfahan kentinin Yeni Culfa mahallesinde bulunan Ermeni Apostolik Kilisesi'ne bağlı kilise. 16. yüzyılın sonu ve 17. yüzyılın başında Safevilerin şahı I. Abbas döneminde İsfahan kentini inşa etmek amacıyla Aras Nehri kenarındaki bölgelerden göç ettirilen Ermeniler için yapılan kiliselerdendir.


Khaju Köprüsü: İran'ın yedinci Safevi kralı ( şah ) olan II. Abbas döneminde, 1650 civarında, daha eski bir köprünün temelleri üzerine inşa edilmiştir.


İsfahan Cuma Camii: İran'ın İsfahan Eyaleti'ndeki yer alan cuma camisidir. Cami, 771 yılından 20. yüzyılın sonlarına kadar devam eden inşaat, yeniden yapılanma, ilaveler ve yenilemelerin sonucunda bugünkü halini almıştır. 2012 yılında UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.


Allahverdi Han Köprüsü (Si-o-se Pol ): İran'ın İsfahan kentinde bulunan bir kemer köprüdür. Köprü, İsfahan'daki 11 köprüden biri olup 297.76 metre uzunluğu ile Zayenderud'un en uzun köprüsüdür. 1599-1602 yılları arasında inşa edilmiştir.


Amir Chakhmaq Kompleksi: Timurlular döneminde Yezd valisi olan Celal-i Din Amir-Chakhmaq tarafından 15. yüzyılda inşa edilmiştir.

 

Yezd Ateş Tapınağı: Yazd'da bulunan bir Zerdüşt ateş tapınağıdır . MS 470 yılına tarihlenen " Muzaffer Ateş" anlamına gelen Atash Bahram'ı barındırır.


Yezd Jameh Camii: İran'ın Yazd Eyaleti'ndeki Yazd şehrinin büyük , cemaat camisidir (Jāmeh) . Cami, İran'ın 200 riyal banknotunun ön yüzünde tasvir edilmiştir.

 

Persepolis, Şiraz: MÖ 6. yüzyıl sonlarına doğru Pers Kralı I. Darius (Dara) tarafından kurulmuştur. Darius'dan sonra tahta çıkan I. Serhas (Xerxes) ve Artakserkses (Ardaşir) şehri büyüterek çeşitli anıtlarla doldurmuşlardır.


Borujerdi Evi, Kashan: İran'ın Kaşan şehrinde bulunan bir tarihî ev müzesidir. 1857 yılında mimar Ustad Ali Maryam  tarafından zengin bir tüccar olan Borujerdi'nin gelini için inşa edilmiştir. Gelin, mimarı birkaç yıl önce yakındaki Tabātabāei Evi'ni de inşa etmiş olan varlıklı Tabātabāei ailesindendir.